ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΟ ΒΑΣΣΑΡΑ 2019

September 7, 2019  |  Events, GreekEvents

Παρ’ όλο που ο κόσμος χρόνο με το χρόνο λιγοστεύει, η ζωή, η διασκέδαση και η ομορφιά του χωριού συνεχίζονται και κάνουν τις ημέρες του καλοκαιριού όμορφες και ζηλευτές.

Τα σπίτια συνεχώς ανακαινίζονται και ξεπετάγονται σαν όμορφες κουκλίτσες και ομορφαίνουν τις γειτονιές. Ο Δήμος Σπάρτης, με διάφορα έργα βοηθάει τη ζωή του χωριού. Τελευταία άλαξε τις σωλήνες του υδραγωγείου από Θεριού σπίτι μέχρι Πάνου Κοντάκη και τσιμεντόστρωσε το δρόμο.  Επίσης ασφαλτόστρωσε πολλά και μεγάλα κομμάτια τόσο στο Βασσαραίϊκο δρόμο , όσο και Βερροιώτικο και Τσιτζινιώτικο. Κονδύλι 150.000 ευρώ έχει ψηφιστεί για την πλακόστρωση από την πάνω βρύση στα Βέρροια μέχρι την εκκλησία.

Ο Βασσαρόγαμπρος στο κέντρο του χωριού, προσφέρει εξαιρετική κουζίνα και η Μάτα με τον Αντώνη κάνουν τα πάντα για να ευχαριστήσουν και τον πιό απαιτητικό πελάτη. Στην κουζίνα βρίσκομε την Ματίνα να βγάζει τα καλλίτερα και νοστιμότερα φαγητά κι’ εξω τον Μάριο, πάντα με το χαμόγελο στα χείλη και με μεγάλο χιούμορ, σερβίρει την πελατεία, χωρίς την παραμικρή δυσανασχέτιση (και πρώτος στη διασκέδαση και το χορό).

Ακριβώς απέναντι είναι ο «Rythmos” του Τάκη και της Φωτεινής και με τη βοήθεια της ΄Εβης βάζουν πολλά χιλιόμετρα ημερησίως μεταξύ παραλίας και του μαγαζιού τους, σερβίροντας τις πεντανόστιμες Pizza και όλων των ειδών πικάντικα πιοτά και τα μπούζι μπούζι παγωτά, όπως διαλαλούσε ο αξέχαστος «Βαγγέλας» στα μαθητικά μας χρόνια στη Σπάρτη. Αργά πολύ αργά τα βράδυα γίνονται μια παρέα με τους πελάτες και γλεντούν μέχρι τα ξημερώματα.

Μιά δρασκελιά πιό πάνω, στα καταπράσινα Βέρροια με τα γάργαρα νερά, βρίσκομε την ταβέρνα « Τα ωραία Βέρροια» όπου η Γιάννα με τον Κώστα προσφέρουν ποικιλία φαγητών και μεζέδων για τους καλοφαγάδες και με τα διάφορα events που παρουσιάζουν τακτικά δίνουν ζωή και παλμό στα όμορφα μας Βέρροια.

Ο σύλλογος Δημόκριτος, με πενήντα πέντε χρόνια ζωή και υπό την διεύθυνση του σημερινού προέδρου Δημήτρη Σταυρόπουλου, συνεχίζει τις διάφορες πολιτιστικές διοργανώσεις, με κορυφή το περίφημο πανυγήρι της 23ης Αυγούστου (Παναγίας στο Βράχο) και κάθε χρόνο συγκεντρώνει πάνω από χίλια άτομα στην πλατεία του χωριού που γλεντούν μέχρι το πρωϊ, με αποκορύφωμα τον καθιερωμένο χορό «Πως το τρίβουν το πιπέρι» που τόσο επιδέξια χορεύει ο Γιάννης Μασγανάς με την παρέα του.

Θα ήταν μεγάλη παράλειψη, εαν δεν αναφέραμε την δραστηριότητα και προσφορά του Χρήστου Σγουρίτσα, Καθηγητή σωματικής αγωγής και προπονητή μπάσκετ τηε Εθνικής ομάδος νέων της Ελλάδας, ο οποίος τα τελευταία χρόνια διοργανώνει κάθε καλοκαίρι αθλητικά και πολιτιστικά campsμε κέντρο εξορμήσεων το παλαιό σχολείο στα Βέρροια, το οποίο έχει διαμορφωθεί σε κατάλληλο ξενώνα.

Εφέτος και για πρώτη φορά στην ιστορία του χωριού μας λειτούργησε ξενοδοχείο ύπνου, ιδιοκτησίας και διευθύνσεως της Μαίρης Σγουρίτσα, με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Ένα πρόβλημα που χρειάζεται μεγάλη προσοχή ιδίως απο τους οδηγούς, είναι η παρουσία πολλών αγριογουρουνιών που κυκλοφορούν ανενόχλητα ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες και προκαλούν αυτοκινητιστικά ατυχήματα. Προσοχή…προσοχή.

Ο Αύγουστος στα πεταχτά.

Την 6η Αυγούστου, γιορτάστηκε η γιορτή του Σωτήρος στο ομόνυμο εκκλησάκι στον λοφίσκο του κάμπου.

Την 15η Αυγούστου γιορτάστηκε στα Βέρροια η γιορτή της Παναγίας (το Πάσχα του καλοκαιριού) όπως συνηθείζεται να λέγεται και αρκετή ήταν η παρουσία των προσκυνητών από τις τέσσερες γωνιές της γης, τα δε αυτοκίνητα δημιουργούσαν μια μακριά φαντασμαγορική κορδέλλα παρκαρισμένα στην άκρη του δρόμου.

Την 17η Αυγούστου, όπως κάθε χρόνο έγινε ο εσπερινός στο εκκλησάκι του Αγίου Βασιλείου, το οποίο φροντίζει, επιβλέπει και συντηρεί ο συμπαθέστατος συμπατριώτης μας Γεώργιος Βαμβαλής.

Την 18η Αυγούστου, ο σύλλογος Δημόκριτος, παρουσίασε μια χορευτική βραδυά, με την χορευτική ομάδα Θεραπνών με παραδοσιακούς χορούς απ’ ‘ολη την Ελλάδα.

Τριήμερη έκθεση παρουσίασαν οι γυναίκες του Βασσαρά από παραδοσιακά εκθέματα στην αίθουσα του κοινοτικού κτιρίου και τα έσοδα ήταν για τις ανάγκες της εκκλησίας του χωριού « Αγιος Γεώργιος»

Την 19η Αυγούστου και πάλι ο σύλλογος Δημόκριτος, παρουσίασε άλλη μια μουσική βραδυά με τον Σπύρο Κουτσοβασίλη και την Ειρήνη Χριστοφιλάκη.

Tην 23η Αυγούστου, την ημέρα της Παναγίας στο Βράχο, ικανοποιητική ήταν κι’ εφέτος η παρουσία του κόσμου στο γραφικό αυτό εκκλησάκι που είναι κτισμένο στα σπλάχνα του μεγάλου βράχου και το βράδυ έγινε το καθιερωμένο για πολλά χρόνια πανυγήρι του χωριού, που με τόση επιμέλεια και επιτυχία διοργανώνει για περισσότερο από μισό αιώνα ο Δημόκριτος. Την μουσική επιμέλεια είχε και πάλι ο πασίγνωστος καλιτέχνης Λαλέζας με την ορχήστρα του που με το πλούσιο προγραμμά του κατορθώνει να το τραβάει μέχρι τα ξημερώματα.

Την 25η Αυγούστου, έγινε αρχιερατικό εξάμηνο μνημόσυνο για τον αείμνηστο Ανάργυρο Σακελλάρη, χοροστατούντως του σεβασμιοτάτου μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου, ο οποίος εκήρυξε και τον Θείον Λόγον.

Την 29η Αυγούστου γιορτάστηκε κι’ εφέτος η  γιορτή του Αγιάννη του Προδρόμου στο γραφικό εκκλησάκι στην είσοδο των Βερροίων, με την παρουσία ολίγων προσκυνητών.

Τέλος, το Μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων επαναλειτουργεί και πάλι κανονικά υπό την διεύθυνση του πάτερ Λεοντίου συνοδευόμενου εκ τριών ακόμα δοκίμων μοναχών και πολύ συχνά με την παρουσία του γνωστού μας επισκόπου Προδρόμου.

Από 1η Σεπτεβρίου ανέλαβε τα καθήκοντά του ο νέος πρόεδρος του χωριού Τάκης Φουρτούνης και του ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο του κι’ ενα καλλίτερο αύριο στο Βασσαρά.


Comments are closed.