Summer 2013

September 7, 2013  |  Events
vassaras-stamatira
Σάββατο, 20 Ιουλίου.

– Κάθε χρόνο και λιγότεροι ανεβαίνουν εκεί ψιλά, στον Αϊ Λιά, το εκκλησάκι που επιβλητικά καμαρώνει λίγι πιό πάνω από τη Σουδίτσα. Έτσι κι’ εφέτος γύρω στα 30 άτομα παραβρέθηκαν και γιόρτασαν την μνήμη του Αγίου και απόλαυσαν συγχρώνως την φαντασμαγορική θέα που απλώνεται μέχρι τις πλαγιές του Ταϋγέτου.

Δευτέρα 5, Αυγούστου.

-Μιά όμορφη και απολαυστική βραδυά επέρασαν οι ομογενείς που παραβρέθηκαν σ’ ένα φιλικό δείπνο στής Ντίνας το μαγαζί, όπου είχαν τη ευκαιρία να θυμηθούν αρκετά από τα παλιά και συγχρώνως να ευχαριστήσουν την Γεωργία Ζαχαρακοπούλου και Μάτα Φλώρου για τις υπηρεσίες τους προς την εφημερίδα του συλλόγου Βασσαραίων Βοστώνης «Τα Βασσαραίϊκα Νέα»

GREECE OF 2013 314
GREECE OF 2013 308 GREECE OF 2013 312
GREECE OF 2013 306 GREECE OF 2013 307
Τρίτη, 6 Αυγούστου.

-Το ίδιο και στη γιορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στο γραφικό εκείνο εκκλησάκι που δεσπόζει στο λοφίσκο του κάμπου. Λιγότερος μεν ο κόσμος από άλλες χρονιές, ζωντανότερη και ομοφοιώφωνη η ψαλμωδία των ψαλτών μας που εφέτος την πλαισίωνε και ο Κώστας Αγγάνης.

GREECE OF 2013 299

Δευτέρα, 12 Αυγούστου.

Ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού μας «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» που έχει γίνει πλέον σήμα κατατεθέν για το χωριό μας και την ευρύτερη περιοχή της Λακωνίας, μας εχάρισε μια ανεπανάληπτη μουσική βραδυά στην πλατεία την Δευτέρα το βράδυ με την υπέροχη ορχήστρα «Παλίρροια» με τίτλο « Μιά βραδυά Μουσικής» και ήταν αφιέρωμα στο μεγάλο «Μπιθικώτση» σε συνθέσεις Θεοδωράκη, Τσιτσάνη, Καλδάρα, Μούτση.
Συμμετείχαν οι: Σπύρος Κουτσοβασίλης, Ηλίας Καππάκος, Σπύρος Καππάκος, Γεώργιος Ζήτσας, Γιάννης Βούκλιζας και Νίκος Σταματάκος.
Η πλατεία ήταν κατάμεστη από μικρούς και μεγάλους που ξέσπαζαν σε ατέλειωτα χειροκροτήματα μετά το πέρας του κάθε τραγουδιού.
Καμαρώσαμε τα νέα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, που όλα σαν μιά γροθιά, κι’ αγαπημένα εχόρεψαν στους ρυθμούς της μουσικής.Το κέφι ήταν τόσο διάχυτο, που αρκετοί ήταν εκείνοι που σηκώθηκαν και έριξαν τις ζεμπεκιές τους.

vassara-aug12-2013-2 vassara-aug12-2013-4
vassara-aug12-2013-1 vassara-aug12-2013-3
Τετάρτη, 14 Αυγούστου.

΄Αλλη μιά ευχάριστη και απολαυστική βραδυά διοργάνωσε στην πλατεία του χωριού το μαγαζί του Τάκη και Φωτεινής Μαλικότση «Rythmos» με την ονομαία « Pool party”
Η μουσική θύμιζε Caribbean music και ο ειδικά προσκεκλημμένος Bartender προσέφερε κάθε είδους mix drinks, φέρνοντας όλους στο ρυθμό μιας Καραβαϊκής βραδυάς.
Το ξεφάντωμα της βραδυάς ήταν, όταν τις πρωϊνές ώρες ένας επισκέπτης παρουσιάστηκε με βατραχοπέδηλα και μπήκε στην μικροσκοπική πησίνα που είχε τοποθετηθεί έξω από το μαγαζί και ευθύς αμέσως δυό θερμόεμοι θαμώνες του μαγαζιού έριξαν τον ιδιοκτήτη του «Ρυθμού» Τάκη μέσα στην πησίνα με όλα του τα ρούχα, προκαλώντας τα χειροκροτήματα όλων των παρευρισκομένων.

Πέμπτη, 15 Αυγούστου-της Παναγίας.

Χιλιάδες ¨Ελληνες από την Ελλάδα αλλά και τη διασπορά εσκόρπισαν στην ύπαιθρο και στα διάφορα γραφικά εκκλησάκια για την μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας, την Κοίμηση της Θεοτόκου, της μάνας του Χριστού.Δεν είναι τυχαίο που κι’ εφέτος, όπως και κάθε χρόνο, ο Δεκαπενταύγουστος γιορτάστηκε με λαμπρότητα σε όλη τη χώρα και με μεγάλη συμμετοχή του κόσμου.
Δεν υπάρχει γωνιά στην Ελλάδα που να μη διαθέτει τουλάχιστον ένα μικρό ή μεγάλο ναό αφιερωμένο στην Υπεραγία Θεοτόκο. Έτσι λοιπόν και στη δική μας Παναγία στην είσοδο των Βερροίων γιορτάστηκε η μεγάλη αυτή γιορτή από τους ντόπιους, τους επισκέπτες και τους ξενιτεμμένους αδελφούς που αντήλαξαν τις καθιερωμένες τους ευχές.

vassara-2013-1

vassara-2013-3 vassara-2013-2
Παρασκευή, 23 Αυγούστου-Παναγίας στο Βράχο.

-Με κάθε λαμπρότητα και βαθειά θρησκευτική κατάνυξη γιορτάστηκε κι’ εφέτος η γιορτή της Παναγίας εκεί ψιλά στο Βράχο και δίπλα στη σπηλιά το καταφύγιο των Βασσαραίων στην εποχή της Τουρκοκρατίας.
Εκείνο όμως που όλοι περίμεναν ήταν το τοπικό πανηγύρι που για 50 περίπου χρόνια διοργανώνει με τόση επιτυχία ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» στην πλατεία του χωριού. Από ενωρίς το απόγευμα ξεκίνησε γενικός οργασμός με όλα τα αγόρια και κορίτσια του συλλόγου να εργάζονται σαν μια καλοσυγχρωνισμένη μηχανή για να βάλλουν τις τελευταίες πινελιές στην προετοιμασία αυτού του πανηγυριού. Καρέκλες και τραπέζια ετοποθετούντο σε όλα τα πλάτη της πλατείας, τα φαγητά ετοιμάζοντο και σιγά-σιγά άρχισαν να καταφτάνουν τα πρώτα καραβάνια κόσμου από διάφορα μέρη της περιοχής, αλλά και πιό μακρινές όπως Καλαμάτα, Πάτρα, Αθήνα κλπ.
Λίγο μετά τις εννιά άρχισε να γίνεται το αδιαχώρητο και με μιά πρόχειρη καταμέτρηση πάνω από 1.300 άτομα, ωτόπιοι, ομογενείς και επισκέπτες ξεφάντωσαν σε μια ολονύκτια χορευτική πανδαισία κάτω από τους οίχους της ορχήστρας «Παλίρροια» και τα τραγούδια του πασίγνωστου εκλεκτού τραγουδιστή Λαλέζα.
Για άλλη μιά φορά τα αγόρια και κορίτσια του συλλόγου υπερέβαλαν εαυτούς και κατά γενικήν ομολογία διοργάνωσαν μιά τέτοια γιορτή ικανοποιώντας και τον πλέοv απαιτητικό. Η μπουζοπούλα, τα κοτόπουλα, οι πατάτες στο φούρνο, οι σαλάτες, τα τυριά, τα κρασιά, οι μπύρες και τ’ αναψυκτικά ήταν στην ημερησία διάταξη. Τα ψητά καλαμπόκια και οι λουκουμάδες που πρόσφεραν οι πλανόδιοι ειδικοί του είδους και που είναι παρόντες κάθε χρόνο στη γιορτή μας, συμπλήρωσαν το μενιού της βραδυάς.
΄Ενα μεγάλο μπράβο και πάλι στον πρόεδρο του συλλόγου Γιώργο Γαλάνη και όλα τα μέλη του συλλόγου, που τόσο πρόθυμα, τόσο τέλεια, τόσο λεπτομερέστατα, τόσο ακούραστα και με τόση αγάπη μας χάρισαν μιά τέτοια ευχάριστη και αλησμόνητη βραδυά.
Άξιον μνείας είναι ν’ αναφέρουμε ότι, ο αγέραστος και συμπαθέστατος Παναγιωτάκης Σταυρόπουλος, παρά τα 90 του και κάτι, άνοιξε το μουσικό πρόγραμμα της βραδυάς παίζοντας την φλογέρα του με την δεξιοτεχνία που μόνο αυτός ξέρει.
Επίσης ο πρόεδρος Γ. Μελέτης προσέφερε τιμητικό δίπλωμα στην Γεωργία Ζαχαρακοπούλου, ως το πρόσωπο της χρονιάς, για τις μακροχρόνιες υπηρεσίες της στην εφημερίδα ¨Βασσαραίϊκα Νέα» για λογαριασμό του συλλόγου Βασσαραίων Βοστώνης.

vassara-8-23-2013-1 vassara-8-23-2013-2
vassara-8-23-2013-3 vassara-8-23-2013-4
vassara-8-23-2013-5 vassara-8-23-2013-6
GREECE OF 2013 201 GREECE OF 2013 203
GREECE OF 2013 208 GREECE OF 2013 210
Κυριακή, 25 Αυγούστου.

Επίσης, εις Πρωτοπρεσβύτερο ανακύρηξε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης τον ιερέα του χωριού μας πάτερ Ανάργυρο, αναγνωρίζοντας τις καθημερινές και ακούραστες υπηρεσίες που γιά χρόνια πολλά προσφέρει Αρχιερατική λειτουργία και μνημόσυνο έγινε στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου του χωριού μας, χοροστατούντος του επισκόπου Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου.
Το μνημόσυνο έγινε εις μνήμην του προ ογδονταετίας αποβιώσαντος Βασσαραίου Μητροπολίτου Μελετίου Σακελλαροπούλου, επισκόπου Μεσσηνίας.
στην εκκλησία και την κοινωνία γενικότερα.
Ακόμα ο σεβασμιότατος, παρέδωσε τιμητικό δίπλωμα ευγνωμοσύνης στον αειθαλή Παναγιωτάκη Σταυρόπουλο, για την πολύχρονη υπηρεσία του στην εκκλησία του χωριού μας από τα διάφορα πόστα αυτής, όπως του εκκλησιαστικού επιτρόπου, νεοκόρου, ψάλτου και ότι άλλο.
Ο σεβασμιότατος, ευχαρίστησε όλους γενικά, με ειδικήν μνεία στον ομογενή Γεώργιο Σακελλάρη, για τις προσφορές τους προς τον καθαριμό και επιδιόρθωση των εικόνων και αγιογραφιών.
Τώρα έχει απομείνει το τέμπλιον που χρειάζεται ένα γενικό καθαρισμό και να τεριάζει και με την υπόλοιπη εκκλησία που πράγματι αστράπτει και θυμίζει τον καιρό εκείνο που αγιογράφος Μαυρικάκης παρέδωσε το έργο αυτό με δωρεά των αδελφών Καραφώτη.
Ας μη σταματήσομε λοιπόν, αλλά να συνεχίσομε όλοι μας να προσφέρομε το κατά δύναμη για την αποπεράτωση του έργου αυτού.

GREECE OF 2013-Aug 25-1 GREECE OF 2013-Aug 25-2
GREECE OF 2013-Aug 25-3 GREECE OF 2013-Aug 25-4
GREECE OF 2013-Aug 25-111 GREECE OF 2013-Aug 25-112
GREECE OF 2013-Aug 25-113 GREECE OF 2013-Aug 25-114

Comments are closed.